Inför första träningstillfället

Förstärkare:

Innan vi ses vill jag att alla deltagare funderar över alla hundens bästa förstärkare. Vilket godis den tycker bäst om? Vilka leksaker för kamp/drag samt att springa efter fungerar bäst?

Medtages:

Riktigt gott godis (kanske 2 sorter). Storleken på det mjuka godiset ska vara skuret i små bitar. 

Exempel på storlek: Om Ni tar en varmkorv och klyver i 4 långa delar (halva och sedan halva igen). Skiva sedan de 4 delarna i 20 delar, då får ni 80 bitar. Det är lagom storlek! :-)

Att föredra: Kokt kött eller liknande helt utan kryddor/salt är bäst. Hittar Ni gris eller oxhjärta är det kanon att koka och skära i små bitar och frysa in för att ta fram lagom mycket varje gång ni ska träna. Pannkakor skurna i små bitar är ofta mycket uppskattat. Fiskpudding i små tärningar kan också väcka stort jubel (och lägga i nya växlar). Fiskrelaterade kattmatsprodukter brukar också uppskattas mycket. Om man fryser in portioner, tar man fram det man ska ha inför träningen.

Mindre bra: Köttbullar smular och innehåller lök och massor av kryddor (inte bra för våra hundar), likaså falukorv (smular) men det är i alla fall en hyfsad lösning om man inte hinner med att fixa annat. Hårt godis tar tid att tugga och hunden förlorar lätt fokus. Varmkorv är ok om man inte hinner koka/fixa annat. Coop har (bland fisk, lax mm, en Fiskpudding i avlångt vitt paket vakumpackad). Detta gillar många hundar. Gör små kuber (typ som en nagel) och lägg i fickan. Lite geggigt, men smidigt och uppskattat.

En stor ficka där det är lätt att få ut och i handen eller en magväska är önskvärt (bör dock tas bort ganska snart då man inte vill ha en hund som jobbar bara när väskan är synlig). På motsatt sida en eller flera stora fickor ficka där favoritleksaken lätt kan tas ut och läggas ner.

Hundarna får gärna avstå morgonmålet denna dag, eller i vart fall bara få en liten del av det. (kan få ett större mål på kvällen efter träningen).

Det är alltid bra om hunden är hungrig när den ska på kurs!

Medtag ett utbud av roliga grejer/leksaker som din hund gillar.

Att träna på:

”Torrträna” utan hund. Ha godis i fickan. Klicka och ta fram gobiten i handflatan. Det ska bli ett flyt på detta utan att man tappar eller prasslar med påsar mm. Ni kan t ex träna med att en person studsar en boll och den andra klickar när bollen studsar i backen, klicka och leverera godis. Man får lite träning i timing och att få till det :-) Ser lite löjligt ut, men vem bryr sig! Man är redan skickligare på detta när man blandar in hunden.

KONTAKT 

Ni kan alla, oavsett var Ni befinner Er, jobba med att få hunden att frivilligt söka kontakt med Er. När så sker (helt frivilligt, utan lock och plock eller kommandon), klickar ni och levererar godis. Ett klick efterföljs ALLTID av belöning (godis eller kasta boll eller liknande). Stå på kopplet (löst) så att hunden inte kan välja att göra annat. Klicka när hunden ser på er. Det är bara något ni kan förbereda Er lite på innan vi ses:-), Detta ska ske när Ni är ensam med hunden (inga andra hundar närvarande)!

Försök att tänka att ni ska byta alla ev NEJ mot 10 klick i stället: Vänta tills hunden inte drar och vänder och tittar på er, klicka och ge godbit. Gör detta om och om så att den belönas för att inte dra.

Ni som inte har en klicker, får en när vi ses

Varmt välkomna!

Mary Wright

Speak Your Mind

*