Lathund till dig som ska gå på kurs hos mig

Nästan alla elever som kommer till mig har samma önskan:

– Att hunden ska komma när man ropar på den

– Att den ska gå fint i koppel

– Att den inte ska hoppa och skälla på besökare

– Den ska kunna möta/gå förbi andra hundar på gatan

– Att hunden ska vilja vara med sin ägare och visa intresse

Vissa får också en drömlik blick och talar om att ”vi ska ha roligt tillsammans” jag och min hund, –  vi ska ha fin kontakt.

Inget av det här borde vara särskilt svårt att uppnå om man börjar från början och jobbar med kontakt, goda erfarenheter av att göra just det som matte/husse tycker om och ha roligt tillsammans. Slänger man in en rejäl skopa humor och glädje i den vardagliga samvaron med hunden blir det dessutom en oändlig glädjekälla.

Jag hoppas att vår tid tillsammans ska bli glädjefylld, att flera av era drömmar och mål skall uppnås eller i vart fall att ni kommer på god väg med dem. Mycket handlar om Ert eget engagemang och den tid Ni är villig att lägga på träningen.

HÄR ÄR NÅGRA BRA FÖRBEREDELSER INFÖR KURSEN

Låt hunden tidigt få många goda erfarenheter av allt du gillar att den gör och avstå från all form av bestraffning. Viktigast av allt är att Du INTE tar det fina beteendet för givet och börja bli arg när hunden inte gör rätt. Ibland är det nödvändigt att ”gå tillbaka lite” och hjälpa hunden att komma rätt igen, genom att belöna rätt beteende och sedan successivt göra det svårare för hunden igen (t ex att du kommer närmare hunden som är så svår att möta utan att din hund börjar skälla). Det kan t ex vara en oändlig skillnad för hunden att klara av att gå fint i kopplet med dig på en öde skogsväg och mitt i byn där ni möter 10 andra hundar på en minut. Belöna hela tiden rätt beteende: t ex att hunden tittar på den mötande hunden utan att skälla och dra, eller bara nosa och ignorera den. Det är ju det vi vill ha! Se till att det lönar sig och ignorera det du inte vill ha. Det kommer visa sig lönsamt och ge dig snabba resultat! Se bara till att anpassa miljön (t ex längd på koppel, avstånd till svårigheten mm) så att du ger hunden chansen att lyckas på långt avstånd först. Sedan blir det lättare att lyckas lite närmare och närmare.

Det är du som bestämmer svårighetsgraden, – du radar upp det hela så att ni kan lyckas i övningen och hunden får goda erfarenheter med sig av att utföra rätt beteende – vilket gör att den sannolikt kommer att göra mer av det i framtiden!

TÄNK OM/GÖR TVÄRT OM

För dig som haft hund tidigare och kanske lyssnat på dem som fokuserat mycket på det dåliga beteendet i undervisningen, handlar det mycket om att tänka precis tvärt om!

Nu när du går de här kurserna på Canis Hundskola, vill vi i stället att du lägger allt fokus på vad du verkligen vill att din hund ska göra. Som läxa vill jag gärna att du tänker igenom och skriver ner allt som du skulle tycka om att din hund gjorde ”av sig själv” i resten av era liv tillsammans. Fundera på det och börja påminna dig själv dagligen (inte bara när du tränar) att förstärka/belöna dessa beteenden och allt som kan uppfattas som steg i rätt riktning mot detta.

Att tänka på:

–  Att hunden vänder sig och tittar på dig när den är lös på promenaden, är ett ”första steg” till att komma frivilligt till dig. Se till att det lönar sig!

– När hunden frivilligt kommer springande till dig, är ett ypperligt tillfälle att klicka och belöna den (eller dra fram en leksak i ficka och ha lite bus tillsammans).

– Att hunden går ett par steg utan att kopplet är spänt, är en bra början till att gå fint i kopplet!

– Att hunden tittar hoppfullt på dig och kommer springande med en leksak, är ett fantastiskt initiativ som bidrar till att er relation blir så fin och du får möjlighet att utveckla hundens eget initiativ! Belöna detta (och lek så klart)!

– Att hunden ligger tyst i 2 sekunder när den är otålig att få sin mat som håller på att göras i ordning är en början. Belöna den när den är tyst och tålmodig (och servera inte maten när den piper).

– Att överaska hunden med skatter (oväntat godis eller lek) som du plockar fram i vardagen, just när hunden gör det du gillar verkligen lönar sig mycket!

– Ha alltid en klicker, godis och en leksak i fickan, ALLTID! Prova att göra ett ljud som ersätter klicket (typ TICK) eller liknande. Gör precis som med klickern och ge en godbit efter varje. Då har du det som reserv om du glömt klickern. Kom ihåg: Ett klick = en belöning!

Efter hand kan du stegvis förvänta dig lite mer av alla dessa fina beteenden, försök att belöna efter ytterligare några steg eller några fler sekunder. Försök att inte fastna vid ”statiskt beteende” hos dig själv = Att t ex alltid belöna efter 3 sekunder. Då fastnar ni båda och kommer inte vidare. Jobba i stället med oregelbundet antal steg, sekunder mm för att komma längre och längre. Öka succesivt i takt med att hunden klarar av det. Blir det för svårt får du bara backa lite och göra det lättare (sänka kriteriet) så att Ni lyckas igen. Så småningom behöver inte belöningen komma så regelbundet, det kan bli lite av en överraskning när du kommer att klicka och belöna, men det kommer alltid vara värt att fortsätta att bjuda på bra beteende, för titt som tätt blir det ”jackpot”. Men från början är det mycket klick och belöning som gäller för att få fart på träningen. Hur du sätter kriterierna får du lära dig på kurserna.

Så från och med nu, ligger ditt fokus på vad du vill se mer av!

Du kommer märka hur mycket roligare det blir att träna och vara med din hund och den kommer garanterat att tycka att du är mycket roligare (än den som bara blir arg och irriterad över vad som inte är bra). Och tänk på att det här gäller inte bara när du kommer på kurserna, ta det med i vardagen och all din tid med hunden!

PÅ KURSEN

Att tänka på när vi ses på kursen:

Du behöver inte säga bra eller låta glad ens om du inte tycker att det är viktigt för dig. Klicket kommer hela tiden tala om för hunden när den gör rätt, du kommer upptäcka att den blir väldigt glad av det. Du får gärna tala om med ditt kroppsspråk att du är glad, speciellt när du leker med hunden. Men det är inte nödvändigt att låta så mycket, faktiskt.

Du ”fångar upp” när hunden gör rätt genom att klicka och belöna.

Dra INTE i hundens koppel och undvik starka strypkoppel. Vänta i stället in att hunden vänder sig mot dig, – klicka och belöna. Belöna nära din sida så att hunden får komma till dig och ta godbiten i dessa fall).

När du går till och från bilen/träningen:

I ett brev du får innan kursstart beskriver jag lite arbete med hur du kan jobba med hunden så att den får en behaglig upplevelse av att färdas i bilen, hoppa i och ur bilen mm. Allt under kontroll på ett säkert sätt. Läs det!

Har du förberett dig väl. Du har godis och klicker i fickan/handen. När du går från bilen börjar jobbet! Om du möter andra på väg till träningsplanen, tar du tillfället i akt att träna på mötet. Missa inte möjligheten att belöna hunden många gånger för att klara att möta andra utan att dra eller skälla. Se till att Ni inte blir trängda till för täta möten som hunden inte klarar ännu. Under dessa ”transportsträckor” är det inte läge att låta hundarna hälsa.  Drar hunden mot andra hundar, ställ dig bara stilla och vänta att den vänder sig mot dig: – klicka och belöna nära dig. Kör på med flera klick och belöning nära dig i rask takt (så att hunden upplever hur trevligt det är att vara med dig) och kanske bara titta på den andra hunden. Blir det för svårt, går du lite längre ifrån så att din hund klarar att gå förbi på ett bra sätt. Glöm inte belöna när det går fint! Målet är så klart att Ni ska kunna gå fint förbi de andra hundarna. Följ ALDRIG efter när hunden drar mot andra hundar eller vad det nu är den vill fram till! Hunden ska inte vinna mark framåt på det viset. Ryck inte i kopplet. Låt istället hunden förstå av ditt beteende att det är lugnt och under kontroll, då blir den lättare trygg.

PASSIV TRÄNING

Detta är något vi kommer att ta upp på de flesta kurserna (mer eller mindre). Vi vill att hunden får en bra erfarenhet av att vara passiv.

Läs också min text om ENSAMHETSTRÄNING som deltagare på bl a valpkurserna får.

Så tidigt som möjligt vill jag att du börjar träna hunden på att vara passiv korta stunder. Det betyder att du belönar när den ligger/sitter avslappnat utan att pipa eller skälla. Öva på att gå ifrån den korta ögonblick (t ex hemma i köket, i ett annat rum, på tomten, i skogen, bunden i ett träd mm). Belöna med din uppmärksamhet eller klicka och gå dit/kasta dit belöningen. Det ska BARA löna sig att vara tyst och lugn. Börjar den pipa eller skälla måste du vänta ut den. Helst ska det gå att räkna till 10 under tystnad innan du tittar åt hunden, klickar och snabbt dit och belönar. Det gäller att hinna belöna innan den går igång. Är det för svårt får man göra det lättare (kortare tid/lägre kriterie). Ett knep är att träna på detta när hunden är trött… Glöm inte belöna när hunden gör just det du önskar: t ex läser av dig och märker att nu kopplar vi av och tar det lugnt och lägga sig och göra detsamma vid din sida.

När hunden lärt sig detta kommer den känna sig trygg med att bli lämnad när du hjälper andra på kursen, du behöver kanske inte ta den till bilen hela tiden och träningen blir så mycket effektivare. Vi kommer att ta upp just dessa övningar (burkek eller stationär övning) under alla kurser.

En annan kurstext som kan vara till nytta är den jag skrivit om BURTRÄNING (bur eller ”kojan” som jag gillar att kalla vår pausplats). Där lär vi hunden att älska att vara i buren eller på en filt, lika mycket som den älskar att köra igång igen med träningen. Då får vi rätt aktivitetsnivå in och ut ur arbetet och en hund som vilar mellan passen och tycker att det är trevligt.

I & UR BILEN

Se till att hunden får en bra upplevelse av att hoppa in i bilen frivilligt. Klicka och belöna många gånger. Träna på detta hemma många gånger. Undvik att lyfta eller tvinga hunden. Jobba likadant med att den sitter kvar inne i bilen när du öppnar bilen. Det kan vara nödvändigt att förbereda med att ha en lina kopplad till hunden som någon håller i så att hunden inte kan hoppa ut så snart du öppnar (de första gångerna). Klicka och belöna längst inne på den plats den ska vara på. När den sitter frivilligt kvar kan du säga vad det heter: STANNA. Fortsätt att jobba med detta. Sedan börjar du att säga t ex HOPPA UT när hunden får hoppa ut och HOPPA IN när den ska hoppa in. När den hoppar ut kan du belöna när den sätter sig vid dig och väntar på vad som ska ske (alltid, alltid kopplad). Av säkerhetsskäl vill vi ALLTID ha kontroll när hunden hoppar ut (trafik, andra hundar, skaderisk när hunden hoppar fort). Förhoppningsvis blir transporten till och från kurstillfällena något lustfyllt och trevligt för dig och din hund så snart dessa övningar blir en del av er vardag!

ATT UNDVIKA

Undvik att säga nej, fy, ajaj och liknande, i vart fall när du tränar och går på kurs. Försök i stället att klicka och belöna det hunden gör som du gillar. Ibland får man göra det raskt, många gånger efter varandra för att få igång riktigt bra beteende. Man kanske får sätta kriteriet lågt och börja med att belöna bara att hunden har kontakt med dig.

Ge inte hunden din uppmärksamhet när den piper eller skäller. Tänk på att bara du vänder dig mot den, vrider på dig eller visar att du hör den, faktiskt är lite ”belönande” och stärker beteendet = ökar sannolikheten att det sker igen och igen. Att pipa lönar sig och blir mer förekommande som resultat. Om det är en enda sak vi absolut inte vill ”förstärka” = få mer av, så är det pip, gnäll och skäll.

Föremål i hundens mun:

Tvinga inte in föremål i hundens mun. Under kursens gång kommer vi att ta upp hur du väcker hundens intresse att själv ta saker i sin mun, leka och dra i olika föremål mm. Det ska enbart ske på ett lustfyllt sätt med hundens egen vilja och glädje. Om den inte självmant griper och leker med föremål, ge dig till tåls och låt oss ta upp det tillsammans så att det får ske på rätt sätt och bli en väldigt trevlig erfarenhet.

LEK & DRAGKAMP

Lek, dragkamp och jaga bollar mm kommer att bli en del av träningen och något som bidrar till att höja ditt värde väsentligt för din hund = du blir det roligaste som finns! Med en hund som gillar att leka blir träningen så mycket roligare och såååå mycket lättare. Därför lägger vi väldigt mycket möda på att utveckla leken och dragkampen så mycket som möjligt. Här gäller det för dig att bidra till att göra leken rolig. Du skall ge dig hän fullständigt. Släpp alla hämningar och busa med din hund. Låt den förstå att du tycker att det är det roligaste som finns. Ingen på kursen kommer att tycka att någon är fånig, vi tävlar i stället i att ha roligast med våra hundar! J När du tar fram en ny leksak, gör det som att det är julafton, visa med kropp och hela dit väsen att du har en riktig ”skatt” som du halar upp. Slå/sätt den inte i hundens huvud eller ansikte. Försöker hunden stjäla den, hala undan den.. försöker den igen, belöna engagemanget med att den får vara med och dra i den eller springa efter den lite. Hala sedan undan den (just när hundens engagemang är som störst). Hunden kan få vinna den ibland, men ALDRIG när den inte engagerar sig fullt ut. När hunden ger sig hän i leken skall den belönas rikligt, begär gärna lite mer från gång till gång. Antingen fortsätter leken eller så får den favoritgodiset medan leksaken försvinner. Det ska alltid löna sig att engagera sig i leken!

Försök inte leka om det inte finns intresse. Locka inte en ointresserad hund till lek. Är hunden trött och loj kan du i stället träna på passiva beteenden, som att ligga kvar när du går ifrån den mm. Ta tillfället att leka med hunden när den är riktigt på hugget.

Belöna engagemang i leken rikligt: När du känner att hunden drar i trasan/leksaken (motstånd) klickar du och belönar. Det ska löna sig för hunden att ge sig hän i leken helhjärtat! Den kan också få ”vinna” leksaken när den engagerar sig som mest.

Dragkamp:

Detta är ett bra sätt att få hög aktivitetsnivå och hjälp att få fram många beteenden som vi vill ha: t ex håll fast, vikten på bakbenen mm. Men framförallt triggar det hunden att jobba bättre och ofta snabbare för att få dra och busa med matte. Det blir en av de bästa belöningsformerna. Vi kommer att träna på att få ett bra PÅ (ta den) och ett bra AV (tack eller släpp). På så sätt behöver du aldrig vara orolig att dragkampen ställer till det för dig i din relation med hunden.

När vi lär hunden att dra och ta dragkampen: Fångar vi alla initiativ till att nudda leksaken, dutta med nosen, öppna munnen, bita i leksaken och dra i den. Stegvis klickar vi för mer och mer av detta. När du känner att det drar, klickar du och belönar med det hunden för tillfället gillar bäst, t ex köttbitar eller korvbitar. Succesivt förväntar du dig mer och mer engagemang.

Det bästa sätter att frambringa det vi vill ha är ofta att ta dragkampsleksaken och vända ryggen åt hunden och lekfullt springa iväg med den (som att du stjäl den och smiter med den hängandes efter marken). Det är då en fördel att ha ett långt skaft eller snöre så att leksaken kan dras efter marken. När hunden springer efter den och biter tag i den, – klickar du och levererar gott godis. Då har du förstärkt beteendet engagemang och grip/håll fast. Precis det vi vill ha mer av. Senare kan du förstärka håll fast mer/längre och dra i den (att hunden lägger vikten på bakbenen och drar av hela sin kraft). Det är just det vi vill ha!

Att tänka på: Håll leksaken i en nivå så att hunden kan nå den. Undvik att rycka upp den högt upp. Undvik att kränga runt med den på ett sätt som gör att hunden kan skada nacke och rygg. Undvik att belöna när hunden biter i handtaget eller nära/i dina händer. Då kan du bara ta bort den en liten stund. Gör det ont, – skrik till ganska gällt Ajjj! Och ta bort den. Klicka och belöna bara när hunden drar i den del du önskar av leksaken – då blir det du får också.

Undvik: Slå inte leksaken i ansiktet på hunden!  Ingen gillar att få saker i huvudet/ansiktet. Hunden är inget undantag. Det främjar inte hundens leklust att få leksaken levererad på detta sätt.

Gör i stället: Släpp den i stället efter din sida och dra den efter marken så att hunden blir nyfiken. Utnyttja hundens naturliga jaktlust och låt den upptäcka hur kul det är att jaga efter den… Då kan du fånga upp det du vill ha (grip, håll, lek, engagemang, glädje).

Bra leksaker: Hållbara i bra kvalitets gummi (som inte skadar hunden och inte innehåller kemikalier som kan skada hunden). Drakkampsleksaker med långt handtag så att du kan dra den efter marken. Bollar, gärna som studsar oregelbundet (som en hare slår oberäkneligt).

Se till att träningsleksakerna är värdeladdade och bara tas fram för träningen. Låt inte valpen/hunden ligga och tugga på dem till vardags. De går till slut sönder och tappar i värde med fri tillgång. Ta fram dem med ditt hela engagemang och visa hur speciella de är när Ni ska träna. Försök att satsa på bra träningsleksaker av olika slag så att du kan variera dig lite. Fundera lite över om någon leksak bidrar till att hunden kommer upp i aktivitetesnivå (blir livlig) mer än andra. Ha det i åtanke när det behövs på kursen och i träningen.

Skaffa något för hunden att tugga på och ha tillgång till i vardagen, en ”kong” eller liknande. Den kan vara framme hela tiden.

Undvik: leksaker med stoppning som hunden kan svälja/få i sig och som kan skada den. Plastbitar som kommer loss är livsfarliga för hunden att svälja. Satsa hellre på ett par riktigt bra träningsleksaker än massor av skräp som går sönder och som hunden kan skada sig på.

När vi ses nästa gång här på första kurstillfället:

Vill jag gärna att du provat på att klicka för de beteenden du gillar:

Klickat när hunden går fint vid din sida, speciellt när Ni möter andra hundar. Börja klicka innan det blir för svårt/för nära den andra hunden (precis när hunden förväntas se den andra hunden). Klicka många gånger och ge varje gång (efter klicket), en godbit vid din vänstra sida. Alltså: Hunden får komma dit för att få godbiten. Helst vill vi att hunden lär sig att hålla sig där utan att ge sig av/dra i kopplet igen. När det är svårt för hunden är det viktigt att du klickar ofta/många belöningar. Det hjälper hunden att klara utmaningen och bidrar till att den tycker att det är trevligt att gå vid din sida när andra hundar går förbi. Det kan också vara bra att slänga en näve godis i er dikeskant som hunden får äta. Det ger den andra hunden lugnande signaler från din hund. Förhoppningsvis kanske den andra hundägaren gör likadant och mötet blir odramatiskt och smidigt.

– Att du jobbat mycket med er kontakt: När hunden söker din blick eller kommer till dig: klicka och belöna.

– Att du kommit igång och börjat leka med din hund och gärna har ett par bra leksaker med dig.

JOBBA IGÅNG HUNDARNA

När jag kommer att uppmana Er alla att ”jobba igång hundarna”, betyder det att Ni ska jobba med kontakten. Klicka för ögonkontakt. Gå ett par steg… om hunden följer med och ser upp på dig, – klicka och belöna. Fortsätt likadant. Vänd om och gå vidare, är hunden med och följsamt går med dig, klicka och belöna. Är den inte med utan drar och vill till andra hundar, – står du fast i ditt fotspår (rör dig inte och låt det INTE löna sig att dra mot de andra hundarna). Vänta bara ut hunden utan att tjata, ända tills den vänder och tittar upp på dig, klicka och belöna!! Klicka direkt och belöna ett par gånger till (ev samtidigt som du går ett par steg ifrån det som var så svårt).

Det är det grundläggande i kontakt & följsamhetsträning som vi ofta gör för att komma igång. Är miljön extra svår (t ex första gången på en ny plats med många nya hundar mm som det blir första gången ni kommer hit med hunden) blir det extra svårt. Tappa inte hoppet! Gå bara längre ifrån de andra hundarna och fånga de ögonblick hunden söker sig/blicken till dig och belöna ofta så att den kommer igång och märker att det lönar sig bäst att bry sig om matte (trots att det är så mycket annat spännande i miljön).

Var inte rädd att klicka många gånger på kort tid i början. Vi vill ge hunden många goda erfarenheter av att vara på kurs, att ha kontakt med dig, att leka och busa tillsammans trots att det är andra hundar på platsen. Med tiden bryr sig hunden mindre om de andra och mer om dig och all rolig träning, vilket är en av dina önskningar, inte sant!

VI GÖR:

Vi förändrar hundens beteende som resultat av god erfarenhet.

Vi förstärker det vi vill ha mer av.

VI GÖR INTE:

Vi hänger inte upp oss på vad hunden inte ska göra. Vi anpassar miljön så att hunden kan lyckas (ca 80% av gångerna) och att vi undviker misslyckanden. Det kan ibland vara bra att ha en lång lina hängandes efter marken i början. Då är det lätt att trampa på den när hunden ev är på väg för lånt ifrån dig när den tappa fokus (innan det hinner hända).

LYCKA TILL OCH VÄLKOMMEN PÅ KURSEN!

Speak Your Mind

*