Chicken camp

Chicken camp – Cueing Criteria med Bob Baily

En hel vecka med högt tempo, mycket teori (på engelska) och speedad träning har tagit på krafterna! Fantastiskt bra är i alla fall vad jag har att säga om det!

Vi har jobbat med targets som hönan skulle picka på, först på bordet, sedan på en tavla. Slutligen endast när vi tände vår lilla laserlampa (cue/signal). Det var lugnt och lätt kan man säga. Båda mina hönor klarade detta prov tidigt. Jag jobbade vidare med en targetsticka och att hönan skulle snurra runt när stickan var över huvudet på den. Vi var klara med det (3 varv) när det blev dags att byta till den riktigt svåra uppgiften: En höna skulle lära sig att gå runt 2 röda koner på ett långt bord. Den andra hönan skulle lära sig att göra åttor runt gula koner på bordet. Innan man blev klar att visa upp hönan för slutprovet fick man tänja på hönans förmåga och flytta ut konerna till det längsta avståndet på bordet (ca 1.5-2m).

Röd var lätt, bara runt båda konerna utan att vika in mellan dem och gena tillbaka till tränare och frökopp. Mycket klick och belöning ute i hörnorna innan man flyttade konerna.

Min höna blev klar första dagen med det provet. Sedan skolade jag om henne till den gula uppgiften: Ã…ttor runt gula. Den var mycket förvirrad i början och jag var helt slut. Men sedan släppte det och det satt efter ytterligare en dag. Nu började jag repetera med först rött och gå runt, sedan byta till gult och åttor. Slutligen det stora provet som alla kom och tittade på:

Börja med röda koner och runt, runt (gula konerna satt under dem). Sedan vid passande tillfälle, lyfte min partner Johanna (man jobbar två tillsammans hela tiden) båda röda precis när hönan rundade, vips var hon inne på det andra spåret med åttor!! Skithäftigt!!

Â

Vad är det då man tar med sig efter en sådan här helg?

Det var mycket teori och Bob är fantastisk som föreläsare. Det faktum att nästan allt han lär ut grundar sig på vetenskaplig forskning gör det ganska avancerat (på engelska) men oerhört intressant. Han och bortgångna hustrun Marian, har arbetat med detta i hela sina långa liv. Ännu brinner Bob för det han gör och nog fanns det kraft att driva på oss alltid. Men det var mycket humor, mycket roliga berättelser och lite bus också. Â

Jag har lärt mig att ändra på mitt beteende för att få djuret att lära sig att ändra på sitt (genom god erfarenhet).

Att vad som helst som händer har stor sannolikhet att fortsätta att hända: En boll som rullar fortsätter att rulla, en höna som går, fortsätter att gå osv. Det som är stilla har störst sannolikhet att fortsätta att vara stilla.

Förstärkningen börjar när första lilla tecken visas (hand på väg till fickan…) och slutar när godbiten sväljs.

För att få djuret i rörelse måste klick och förstärkning ske i rörelse (absolut inte vid stillastående). Ge när djuret rör sig i rätt riktning och dra bort handen/koppen i den riktning det ska röra sig.

Slutligen att inte vara enkelspårig och envis. Det finns många sätt att träna djur på. Ständigt kommer nya resultat från forskning som kan tillföra mycket intressant till den djurträning vi bedriver i dag.

Â

När vi undervisar bör vi ställa frågor som t ex:

Vad ser du (beteende)?

Vad tänker du göra för att förändra det?

Fungerar det?

Vad vill du ändra på för att få det att fungera?

Var placerar du förstärkningen?

Hur vill du flytta klick och förstärkning för att få lyckat resultat?

Â

Planera träningen: Gör en plan, bestäm hur beteendet ska se ut, rita och beskriv. Bestäm vilken belöningsform du vill använda och när det ska ske (kriterieplan).

Se vad du har (t ex en höna som går runt). Bestäm vad du vill ha (t ex en höna som går runt två koner med 2 m mellan dem). Din träningsplan är vägen som gör att detta uppfylls.

Â

Mycket, mycket mer var det. Men det var sannerligen inte just det vi lärde hönorna den här veckan som var av betydelse, utan det vi lärde oss själva att ändra på och påverka. Bäst är nog att träna med videokamera i framtiden! Det man ser i sitt eget beteende som man inte är nöjd med är lättare att förändra.

Â

Kurserna hos Marie (House of Learning) är verkligen att rekommendera!

(både hundkurser och klickerträning med höns), kurserna med Bob Baily är helt fantastiskt bra!

www.house-of-learning.se

Speak Your Mind

*