Läggande under gång med Rooibos

Â

Har jobbat fram ett frivilligt läggande under gång där jag går bakåt och Rooibos följer mig med kontakt. Sedan har det kört ihop sig och jag har försökt få till det med frivilliga lägganden vid min sida, i rörelse… Just i rörelse är tydligen problemet (när han inte längre är mitt framför mig). Jag har mixtrat med det lite: Lagt upp massor av lägganden framför mig (från stillastående och i rörelse). Sedan från utgångsställning. Där har jag belönat upp i stå, så att läggandet har kommit från stå i stället för från sitt. Men fortfarande var det stört omöjligt att få honom att förstå. I går kväll kom jag på att testa med ”doggie zen”, alltså jag lägger upp allt enligt ovan (så att läggande ligger övers i ”byrålådan”). Sedan har jag honom vid min vänstra sida och i rörelse, håller en gobit i handen mitt framför hans nos, medan jag går. Lockar med den, sluter handen om han försöker ta den. Först ställer han sig (skitsnygga ställanden), men nu var det ju inte det vi var ute efter. Sedan blev det plötsligt ett läggande under gång! Fort öppna handen, tillbaka till honom och in med godbiten!! J Körde 2 st 3-minuterspass med många lyckade övningar. Det är säkert en hel del jobb kvar att generalisera och få det under stimuluskontroll, men jag tror att vi kommit över tröskeln. Nu ska ställande och läggande filas och putsas till och lite mer generalisering på allt + tävlingsträning. Sedan lite mer tandvisningsövning och plattsliggning med andra hundar. Försöker ha allt klart i Augusti.

Â

Regnigt och tråkigt, men det duger bra för oss att träna i!

J Mary

Speak Your Mind

*