Rusty opereras

Rusty opereras

I morgon ska Rusty opereras. Det blir ett sk ”titthåls ingrepp” där en liten lös benbit ska tas bort. Min förhoppning är att han får det lite lättare med sin gamla armbågsskada höger fram. Leden är nästan utan ledvätska och en eller ett par benbitar har lossnat. Vi tror att det kan ligga ”ben mot ben” och att om vi får bort den/dem så kanske det blir bättre.

Jag ger honom MSM som jag köpte i Sydafrika och tackvare det (tror jag) är han ohalt och i fin form nu. Dessutom får han daglig os av NONI juicen Equine Essentials som innehåller massor av bra saker med god effekt på hund och häst (välbefinnande, muskeluppbygnad, styrka, ledvätska, läkning mm).

Jag vill verkligen att han får bästa tänkbara chanser till ett friskt, långt liv. Vi håller tummarna att det går bra i morgon.

Â

Rooibos träning: Går helt fantastiskt bra. Vi tränar hemma på min handskottade plan på tomten (3 spotlights som husse satt upp i träden). Vi skyr inte dåligt väder. För det mesta är det -10 på kvällarna, men helt ok. Lite jobbigt med bollen som blir slemmig och händerna kalla bara. Har jobbat hela vintern med mycket fart på spring från mig. Dels ut och runt en stol, paraply, grep eller liknande och åter förbi mig i absolut full fart, frivilligt så klart. Sedan har jag satt in ”stanna” på olika platser på utvägen (från mig). I början en på 10 (alltså 9 utan och en med. Aldrig på samma ställe. Sedan började jag även på återvägen MOT mig. Och det gick väldigt bra! Men man måste ha mycket tålamod. Generalisera i olika miljöer, olika riktningar mm. Parallellt har jag jobbat med full fart rakt ut från mig, massor. Bara klick och kasta bollen när hunden springer med huvudet rakt framåt och i full fart. Kasta bollen så att den hamnar framför i fartriktningen. Vänder hunden om och tittar efter boll/min ev rörelse, ingenting! Ignorera och prova igen om en stund.

Så nu har jag fart och ett perfekt STANNA (tvärstopp, från mig och till mig).

Â

Rutan: Jobbat vidare med fart (frivilligt från mig) genom rutan. Klicka och kasta boll när han springer ifrån mig, fort utan att se sig om. Full fart och längre, längre ifrån mig utan att kolla. Alltid bollbelöning över hundens huvud och genom rutan.

Parallellt: targetplatta mitt i rutan som fasas ut efter hand. Dragkampsbelöning PÃ… platan och den plats jag kallar ”hot spot” (mitt i rutan). Säger tack och tar kampleksaken och backar ur rutan åt något av 4 håll. Hunden följer efter och vänder upp mot rutan. När han söker sig in till plattan igen i full fart: klick, rusa dit och ha dragkamp där igen. Plattan kan tas bort efter ett tag. Jobba ut i alla riktningar och upprepa. Blanda lite boll som belöning som variation (för hög aktivitetsnivå). Denna erfarenhet hjälper hunden att hitta in rätt om den skulle komma fel (på tävling), men det ger den bra hjälp att förstå att den ska in mellan de 4 konerna. Det har bidragit till att han nu förstår, när jag flyttar 2 koner sidledes, att han inte ska springa där han har sprungit massor av gånger, utan faktiskt springer igenom den nya rutan. Det är ju först då, som hunden har förstått vad rutan är och att det är den som den ska till (inte bara springa ut för att få bollen). Nu har vi full fart igenom rutan och ett fantastiskt tvärstopp i rutan på mitt kommando!! Häftigt!

Â

Kedja klar: Nu sitter kedjan ”läggande under gång, inkallning och ställande under gång” (som varit akilleshälen) som en smäck, kvalitetssäkrad och 100% säkerhet på ligg/stå och så fort som en Tollare över huvud taget kan prestera tror jag. Det blir början på fler kedjor med belöning först efter sista momentet. Vi gör längre kedjor och får till arbetsglädje som håller hela program med extern belöning efteråt!!

Â

Helgen närmar sig: Jag åker till Dalarna med hundarna och Veronica som börjar sin Instruktörsutbildning i Borlänge. Vi bor tillsammans i Nyberget (vårt hus). Träna med Rooibos, gå i skogen, läsa kursliteratur på norska (går faktiskt bra) och vila. Rusty ska vila så klart!

Â

Längtar efter allt spännande som börjar snart. Det ska också bli kul att äntligen få tävla lite med Rooibos.

Â

Â

Comments

  1. Råkade klicka in på din sida och lämnar ett litet tassavtryck här. Lycka till med operationen. Vad är det för hundar du har??=)

  2. Kajsa says:

    Det har gått bra, 4 små benbitar togs bort som låg mellan kulan och ledskålen. Rehab, simmning och koppel gäller ett par månader. Rusty är ohalt och pigg. Vi får se hur det går. Det är två tollarkillar jag har, helt underbara killar!

    //Mary

  3. Gott nytt år! Du får snart uppdatera bloggen lite ;)

Speak Your Mind

*