Träningstips & filosofi

Klickerträning är hela den träningsform som jag lagt några år på att lära mig. Numer är det en respektabel samling mycket framgångsrika hundtränare och instruktörer i Sverige som enbart eller till stor del jobbar på detta sätt. Det går ut på träning grundad på vetenskaplig forskning, där endast positiv förstärkning tillämpas. Inga hårda ord, tillrättavisningar, nyp, skrik, bestraffningar mm tillämpas.

Hunden bjuder på frivilliga beteenden och deltar på ett kreativt och aktivt sätt i träningen och utvecklar de färdigheter man jobbar med tillsammans med föraren. Det ger arbetsglada, påhittiga, problemlösande och kreativa hundar som hela tiden är med och finner lösningar och blir ”klickerkloka”.

Vi använder positiv belöning och negativt straff. Det låter illa men betyder t ex att man tar bort (negativt) något hunden vill ha (bestraffning). T ex plockar man bort godbit, leksak eller möjligheten att tjäna en belöning. Värre än så blir det aldrig. Med andra ord är det följande vi använder: Vi:

1) ger/belönar,
2) vi håller tillbaka (handen med gobiten stängs t ex tills hunden hittar tillbaka till rätt beteende eller leksaken hålls tillbaka
3) vi tar bort något hunden vill ha (godbit/leksak eller möjlighet att tjäna dessa. Hunden ska aldrig behöva vara rädd för att försöka, testa och bjuda på beteenden. Det ska i stället vara lustfyllt och kul att träna. Den som klickertränar blandar ALDRIG detta med bestraffningar av något slag, inte ens en arg suck eller visad besvikelse eller liknande. Man tar i så fall i stället en paus i träningen och börjar om när glädjen är återfunnen!

Det bästa av allt är att man bygger samman sk baklängeskedjor av alla beteenden (grundfärdigheter) som lärts in endast med positiv förstärkning och från början endast från frivilligt beteende. Man säger inte kommandot innan hunden utför det till belåtenhet. Först då (när man är nöjd med hur hunden t ex lägger sig) sätter man det under stimuluskontroll, nämligen att hunden ska göra det endast på rätt kommando (då betendet får ett namn) och inte längre frivilligt. Passen med arbete där hunden bjuder på frivilliga beteenden hålls i sär från pass där hunden endast utför beteenden på kommandon och hundarna har i regel lätt att förstå vad som gäller respektive pass.